facebook   twitter

Cjeloživotno učenje Istaknut

Odabrali ste zanimanje, prijavili se za posao i zasnovali radni odnos. Odlicno! Ali, sta sad? Pod pretpostavkom da ste zadovoljni na poslu, potrebno je da se dalje usavrsavate kako bi zadovoljili uslove koji se svakodnevno stavljaju pred vas. Ako ipak niste zadovoljni poslom ili su se uslovi oko posla promijenili mozete krenuti u potragu za novim poslom cime mozete doci i do same promjene karijere. No, ostanimo za sada na ovome gdje ste zadovoljni sa svojim poslom.

U danasnje doba ekonomskih i socijalnih promjena i brze tranzicije drustva u "drustvo znanja" te demografske situacije prema kojoj populacija u Evropi postaje sve starija javljaju se izazovi za novim pristupom obrazovanju i ucenju. Zbog toga se sve vise raspravlja o tzv. cjelozivotnom ucenju.

Cjelozivotno ucenje definise se kao aktivnost ucenja tokom zivota s ciljem unaprijedjivanja znanja, vjestina i sposobnosti unutar licne, gradjanske, drustvene i poslovne perspektive.

Ono je ucenje i neka vrsta "druge sanse" za unaprijedjivanje temeljnih vjestina i nudi mogucnost ucenja na visim nivoima. Sve to znaci da formalni sistem mora postati otvorenijim i fleksibilnijim kako bi mogucnosti za cjelozivotno ucenje bile skrojene prema potrebama ucenika ili potencijalnih ucenika.

Do sada je formalno obrazovanje odredjivalo politiku i nacin sticanja obrazovanja. U kontinuitetu cjelozivotnog ucenja vise dolaze do izrazaja neformalno i informalno obrazovanje i ucenje.
Neformalni je okvir nacin za razvijanje vlastitih potencijala, interesa i talenata. Isto tako ono povecava mogucnost zaposljavanja i prepoznavanje interesa za buduci poziv i odabir zeljenog radnog mjesta.